Wie wordt onze nieuwe Gerrit?

Wij zijn op zoek naar een nieuwe tolk voor de reis van aanstaande zomer. Tot zowel onze spijt als die van Gerrit Krol, die ons steeds heeft vergezeld vanaf de eerste Remnants reis in 2010, kan hij deze zomer niet mee vanwege andere bezigheden. Noodgedwongen gaan wij dus per heden op zoek naar een “nieuwe Gerrit”.

Wij zoeken deze zomer een avontuurlijk ingestelde tolk Russisch, voor een reis van 3 weken naar het westelijke (rustige) deel van Oekraïne. Doel van de reis is om verder te gaan waar wij zijn gebleven met onze reizen, naar de voormalige Sovjet-Unie republieken voor een nieuw hoofdstuk aan ons project.

Tot afgelopen jaar hebben wij elk jaar in de zomer een reis gemaakt die ons tot dusver heeft gebracht in Noordwest Rusland, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland en in 2010 tijdens de eerste reis; naar Oekraïne in het kader van dit project. Tijdens deze reizen werden wij bijgestaan door tolk Gerrit die we op dezelfde manier als deze, via een oproep in 2010, hebben leren kennen en sindsdien is hij onze vaste tolk geworden op reis.

Gezocht: Avontuurlijke slavist

Wij zijn op zoek naar een Slavist die het Russisch goed beheerst (kennis van de Oekraïense taal is gezien de bestemming voor dit jaar een pré) en met ons mee wil op reis. Wij verwachten niet van jou dat je hoogstaande academische discussies kan voeren in het Russisch. Wel dat je bereid bent tot het communiceren met burgers en buitenlui die we onderweg tegenkomen.

Doordat de te bezoeken locaties meestal op het platteland liggen komen we veelal in aanraking met de lokale bevolking, wat vaak erg leuke situaties oplevert en soms ook minder leuke. Vaak zijn we afhankelijk van hen voor de dagelijkse gang van zaken: het vragen om een kampeerplek bij een boer of om nadere informatie over een te bezoeken locatie te krijgen.

Omdat we zelf geen Russisch spreken zijn we op zoek naar iemand die deze taak op zich wil nemen gedurende onze reis en ons wil vergezellen op basis van gelijkwaardigheid in een vriendschappelijke sfeer. Een honorarium kunnen wij jou helaas niet bieden, daar zijn onze financiële middelen niet toereikend voor. Maar de reiskosten betalen wij wel; eten, drinken, vervoer, overnachtingen: het is all-inclusive. We vragen slechts een bescheiden eigen inleg om de toeristische uitjes te betalen, zoals het bezoek aan een stad.

Voor bijvoorbeeld een ouderejaarsstudent Slavische talen & culturen is het zeer de moeite waard om eens die landen te bezoeken, die centraal staan in de studie maar dan vanuit een andere invalshoek. De manier van reizen voor dit project in de voormalige Sovjet-Unie republieken verschilt erg van de manier waarop de meeste mensen deze landen bereizen. Je komt op plekken waar je normaal nooit terecht zou komen en komt daar mensen tegen die je nooit elders zal ontmoeten. Hoe dat zit kun je lezen in het vervolg van deze oproep.

Op het dak BY 2014

Gerrit in gesprek met een bewaker van een Kolchozboerderij in Wit-Rusland, juli 2014. Deze man was zo vriendelijk ons rond te leiden op een voormalige lanceerbasis, die na de Koude Oorlog was omgebouwd tot een distilleerderij die nooit in bedrijf is gegaan en waarvan slechts de betonnen ruïnes nog stonden. Een geanimeerd gesprek volgde tussen de bewaker en Gerrit. Dit soort gesprekken en ontmoetingen met de locale bevolking zijn dagelijkse kost. Voor een verslag van deze ontmoeting zie: http://www.remnants.nl/wit-rusland-2014-de-facebook-verslagen/
.
Gerrit BY 2014Waar kunnen we deze bunker vinden?  Wit-Rusland juli 2014
.
Ingenieur Aluksne LV 2013
Gerrit in gesprek met een persoon die tijdens de Koude Oorlog op diverse lanceerbasissen heeft gewerkt. Interviews en korte vraaggesprekjes komen regelmatig voor op reis. Soms gepland, maar meestal door gebruik te maken van de dorps tam tam komen we ‘via-via’ met locale bewoners in contact die ‘meer’ weten van een bepaalde locatie. Foto genomen in Letland – 2013.
.
LT 2013 Gerrit en Lenin
Gerrit leest en duidt de teksten van Lenin op een voormalige lanceerbasis in Litouwen – augustus 2013.
.
3-1
Leuke ervaringen met gastvrije lokale bevolking: Gerrit wordt rondgereden door een conciërge op een voormalige lanceerbasis in Wit-Rusland – juli 2014.
.
De reis

Oekraïne dus dit jaar. Een beetje vreemd misschien als reisdoel vanwege al het recente oorlogsnieuws. Oekraïne is echter een enorm groot land en in het westen is het rustig. Er is geen negatief reisadvies voor dat deel van het land. In Oekraïne waren gedurende de Koude Oorlog veruit de meeste lanceerbasissen gebouwd (67 in totaal), waar nucleaire wapens stonden opgesteld. Nu zijn deze locaties meestal verlaten en vergeten. We hebben tijdens onze eerdere reis in 2010 slechts een deel van de 67 lanceerbasissen kunnen bezoeken en daarmee willen we dit jaar verder. We zullen naar verwachting actief zijn in het gebied tussen de steden Lviv – Lutsk – Zjytomyr – Vinnytsja.

Omdat de locaties waar wij naar op zoek zijn zich veelal in de ‘Middle of Nowhere’ bevinden, verblijven wij ook in die ‘Middle of Nowhere.’ Er zijn daar weinig tot geen officiële kampeerterreinen en hotels, maar des te meer vrije natuur waar we kunnen (wild)kamperen. Dat doen we dus ook in die natuur. Jij moet het dus leuk vinden om primitief te kamperen en in de natuur te verblijven.
‘S avonds evalueren we de dag en het leven bij een kampvuur en koud bier. Ongedierte als steekmuggen nemen we op de koop toe. Kortom: ‘s ochtends weten we niet waar we ‘s avonds zullen slapen. Douchen gaat op zulke locaties niet lukken en vaak nemen we een duik in een meertje of rivier waaraan we kamperen.

Bij slecht weer wijken we uit naar een stad voor een hotel, of pakken we een motel langs de weg om te overnachten en te douchen. We reizen met eigen vervoer, een terreinwagen, die ons in staat stelt om ook op moeilijk te bereiken locaties te komen. We vertrekken vanuit Nederland en zijn dan in 2 dagen in Oekraïne.
Gerrit zaagt hout BY 2010
We kamperen vaak in het ‘wild.’ Vanwege de afgelegen locaties die we bezoeken, omdat we graag in de natuur zijn en gewoon voor de lol. Gerrit zaagt op de foto hout voor het kampvuur, Wit-Rusland – juli 2014.
.
Gerrit UA 2010
Wildkamperen aan de rivier Stryi – Oekraïne 2010
.
DSC_1648
Martin aan het zwemmen na een nacht wildkamperen, Gerrit kijkt toe – Wit-Rusland 2014.
.
UA 2010 afwas
Gerrit doet de afwas na een nachtje wildkamperen- Oekraïne augustus 2010.
.
Gerrit BY 2014-3
Overnachting in een hotel ‘Sovjet Style’- Postavy – Wit-Rusland 2014
.
Gerrit BY 2014-4
Panne onderweg – het vervangen van een lekke band. En die ligt natuurlijk in de ruimte onder alle bagage, Wit-Rusland 2014.
.
Omdat het project een meerjarige duur heeft (we zijn nu halverwege), zijn wij op zoek naar iemand die de intentie heeft voor een langere periode met ons mee te gaan op reis. Daarom is het voor ons van belang dat het ook op het persoonlijk vlak goed klikt: we zijn immers onderweg afhankelijk van elkaar. Wij hopen een vriendschappelijke band op te bouwen met elkaar, in Nederland én in het buitenland.
Hoe één en ander er in de praktijk aan toe gaat, kun je lezen op deze website. Zie daarvoor bijvoorbeeld de samengebrachte Facebook verslagen van de reis naar Wit-Rusland vorig jaar:

http://www.remnants.nl/wit-rusland-2014-de-facebook-verslagen/

Of op onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/pages/Remnants-of-Deterrence-Restanten-van-een-nucleaire-dreiging/283005965101942

Een persoonlijk verslag van tolk Gerrit Krol over de eerste reis naar Oekraïne is hier na te lezen: http://www.remnants.nl/mijn-ervaringen-als-tolk-tijdens-de-reis-naar-oekraine-in-2010/

Kernbegrippen:

–          Kamperen op het platteland; ‘back to basic’

–          Buitensport mentaliteit

–          Buiten leven, buiten beleven; avontuurlijk zal het zeker worden!

–          Idee ‘roadtrip’

–          Slavische landen beleven vanuit plattelandsperspectief

–          Een reis door het landschap van de 20e eeuwse geschiedenis van Galicië / Sovjet-Unie / Oekraïne.

Mocht je meer willen horen over dit project, of hoe wij als personen zijn, dan kunnen we jou in contact brengen met tolk Gerrit Krol, die met ons in contact trad na het lezen van een oproep als deze in 2010. Hij was toen, in 2010, in de eindfase beland van zijn studie Slavische talen & culturen aan de universiteit in Leiden en sindsdien hebben wij vele avonturen met z’n drieën beleefd op reis.

Heb je interesse om met ons mee te gaan of wens je aanvullende vragen te stellen, schroom niet om te mailen: info@remnants.nl

Bedankt en wellicht tot ziens!

За настоящую русскую деревенскую жизнь!

Arnold Pronk & Martin Bruining – 23 April 2015

3
Dagelijkse praktijk: lopen met statieven over een lanceerbasis – Wit-Rusland 2014.
.
BY Gerrit en hoogtestatief
Dagelijkse praktijk: Helpen bij het fotograferen met Martin – Wit-Rusland 2014.
.
Gerrit UA 2010-2
Hard werken voor Gerrit: interactie tussen tolk, gids en een aandachtig luisterende Arnold tijdens een bezoek aan het museum voor strategische bewapening in Pervomaisk – Oekraïne 2010
.
Gerrit BY 2010-3
Werkbespreking op de camping van de Nederlander Wim Brauns – ons steunpunt in Litouwen (2014)
.
Gerrit leest muurteksten-Lutzk 1 UA 2010 kl
Gerrit leest & vertaalt een van de vele technische of propagandistische teksten die wij aantreffen in de ondergrondse complexen die we bezoeken – Oekraïne 2010.
.
Karaoke UA 2010
Gerrit zingt de sterren van de hemel ; Martin geniet ervan in een verder lege karaoke bar – Odesa Oekraïne 2010.

Einde bericht