Introductiefilm voordekunst

Deze film is de eerste die wij gemaakt hebben voor ons project met een specifiek doel: de Crowdfundingactie op Voordekunst.nl, die wij in het voorjaar van 2013 succesvol hebben afgesloten.
Bijzonder aan de film is, dat hij is gemaakt op de lanceerlocatie waar de allereerste operationele SS-3 raket (met een bereik van 1200 kilometer) op 1 mei 1959 actief werd. In de voormalige DDR, meer specifiek in het huidige Bundesland Brandenburg, circa 100 kilometer noordelijk van Berlijn. Deze raket heeft hier niet lang gestaan, in augustus 1959 werd zij alweer verwijderd en terug getrokken achter de eigen grenzen van de Sovjet-Unie, waarbij het opnieuw werd opgesteld nabij Kaliningrad. De vooruitgeschoven positie was niet meer nodig in de DDR. Met de komst van de geavanceerdere SS-4 raket met een bereik van ruim 2000 kilometer, konden ook doelen in het Verenigd Koningrijk gemakkelijk worden gehaald.

Klein detail: we zijn destijds bij het filmen alleen vergeten in te zoomen op de ijzeren lanceerring en het platform waar Arnold op stond. Kortom; het had net zo goed op elke locatie in ieder willekeurig bos kunnen zijn, wat dus niet het geval is!

Remnants of Deterrence from voordekunst on Vimeo.