Remnants op RTVDrenthe

Vrijdag 27 september 2013 zijn wij geïnterviewd door RTVDrenthe.

HAVELTERBERG – De Drentse fotograaf Martin Bruining reist samen met historicus Arnold Pronk van Moermansk tot aan de Zwarte Zee om de restanten van de Koude Oorlog te fotograferen.
Het interview is opgenomen voor radio en TV op de locatie waar gedurende de Koude Oorlog een Amerikaanse ‘Special Ammunition Storage’ was gebouwd, gelegen bij het Drentse Darp in de directe omgeving van Havelte. Tijdens de Koude Oorlog lagen daar kernkoppen opgeslagen voor het LANCE-raketsysteem die toen onderdeel uitmaakten van het wapenarsenaal van de Nederlandse Landmacht, voor een indruk van de locatie en geschiedenis:

Samen willen zij hij het verhaal van de nucleaire dreiging vastleggen voor latere generaties. De twee zijn al op verlaten legerbasissen in Litouwen, Letland, Estland, Oekraïne en Rusland geweest. De locaties worden steeds verder ontmanteld, daardoor gaat een stukje historie verloren. De mannen krijgen een steeds beter beeld van wat er zich tijdens de Koude Oorlog op deze plekken heeft afgespeeld. In 2016 moet het project klaar zijn. Er komt dan een tentoonstelling en er wordt een boek uitgegeven.