Gastles nucleaire afschrikking

Op 29 januari 2016 was Arnold te gast op het RSG Enkhuizen om een gastles te verzorgen over het project en de Koude Oorlog. Op uitnodiging van de docenten Geschiedenis van deze scholengemeenschap sprak Arnold circa honderd HAVO-eindexamenkandidaten toe. Het hoe en waarom van ons project, de geschiedenis van nucleaire wapens in de context van de Koude Oorlog en de nucleaire afschrikking die van deze wapens uitging waardoor de Koude Oorlog uiteindelijk ‘Koud’ bleef, dit alles kwam in kort bestek langs in deze lezing.

Logo RSG Enkhuizen

Het tweede deel van de lezing bestond uit een presentatie van de fotografie en verhalen, over hoe dit project door ons ‘te velde’ wordt beleefd en uitgevoerd. Waar geschiedenis en avontuur samenkomen; het onderzoeken en fotograferen in desolate, afgelegen militaire complexen, het dwalen door stikdonkere ondergrondse raketbasissen, het verhaal geïllustreerd met de fotografie van Martin; een James Bond associatie is dan niet ver weg…..

Alle leerlingen moesten over deze lezing een essay schrijven die mee zou tellen voor het eindcijfer van het schoolonderzoek. Een viertal van deze essays is geselecteerd door de uitnodigend docent André van Voorst, om te worden gepubliceerd op onze website. De essays van de leerlingen geven een interessante en afwisselende indruk van hoe jonge mensen, geboren ver na het einde van de Koude Oorlog, deze periode van een wereld van nucleaire waanzin verbeelden. Een totaal andere wereld dan waar deze leerlingen in zijn opgegroeid: dat één enkele atoombom geheel Enkhuizen en omstreken zou kunnen vernietigen is simpelweg iets wat het voorstellingsvermogen te boven gaat. De laatste vraag was dan ook: denkt u dat er in de nabije toekomst kans is op de inzet van dergelijke wapens?

3
.
Hopelijk heb ik de leerlingen enigszins gerustgesteld met het antwoord dat zij in een totaal andere wereld leven dan die van de Koude Oorlog. Nucleaire wapens zijn er nog steeds en niemand kan in de toekomst kijken, maar dat die ingezet worden op eens schaal zoals in de Koude Oorlog mogelijk zou zijn geweest? Nee, dat denkt ondergetekende niet. De wapens zijn er nog, het blijven mensen die beslissen hoe er mee om te gaan. Een fout is altijd mogelijk, kleinschalige regionale inzet is denkbaar in een uit de hand gelopen burenruzie, zoals tussen India en Pakistan. Maar Nederland? Ik sloot af dat ik dacht dat men in Enkhuizen rustig kan slapen. De luchtalarmsirenes die overal in Nederland zijn geplaatst tijdens de Koude Oorlog en waarvan ik met een foto in Enkhuizen het praatje was begonnen, zullen niet afgaan. Behalve tijdens de test die elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt gehouden….

Ook interesse in een dergelijke gastles op uw school? Wij zijn zeker bereid mee te denken over de mogelijkheden. Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met u op: info@remnants.nl

2

 

De foto’s van de gastles zijn gemaakt door André van Voorst.

De essays, geschreven door de RSG-leerlingen Saskia Groot, Jeftah Hanemeijer, Julia Stroet en Sanne Wagt, kunt u hier lezen:

Essay Saskia Groot

Essay Jeftah Hanemeijer

Essay Julia Stroet

Essay Sanne Wagt