Gastles Koude Oorlog & nucleaire afschrikking

Op 4 april 2017 was Arnold, net als vorig jaar, te gast op het RSG Enkhuizen om een gastles te verzorgen over het project Remnants of Deterrence. Op uitnodiging van de docenten Geschiedenis van deze scholengemeenschap sprak Arnold voor de VWO-eindexamenkandidaten die dit jaar het thema ‘De Koude Oorlog’ in hun eindexamen hadden  zitten. Het hoe en waarom van ons project, de geschiedenis van nucleaire wapens in de context van de Koude Oorlog en de nucleaire afschrikking die van deze wapens uitging waardoor de Koude Oorlog uiteindelijk ‘Koud’ bleef. De oplopende spanningen begin jaren ’80 met de stationering van de SS-20 raketten in het Oosten en Kruisraketten in het Westen, dit alles kwam in kort bestek langs in deze lezing.  

Het tweede deel van de lezing bestond uit een presentatie van de fotografie en verhalen, over hoe dit project door ons ‘te velde’ wordt beleefd en uitgevoerd. Waar geschiedenis en avontuur samenkomen; het onderzoeken en fotograferen in desolate, afgelegen militaire complexen, het dwalen door stikdonkere ondergrondse raketbasissen, het verhaal geïllustreerd met de fotografie van Martin; een James Bond associatie is dan niet ver weg…..

Alle leerlingen moesten over deze lezing een essay schrijven die  mee zou tellen voor het eindcijfer van het schoolonderzoek. Een drietal van deze essays is geselecteerd door de uitnodigend docent André van Voorst, om te worden gepubliceerd op onze website. De essays van de leerlingen geven een interessante en afwisselende indruk van hoe jonge mensen, geboren ver na het einde van de Koude Oorlog, deze periode van een wereld van nucleaire waanzin verbeelden. Een totaal andere wereld dan waar deze leerlingen in zijn opgegroeid: dat één enkele atoombom geheel Enkhuizen en omstreken zou kunnen vernietigen is simpelweg iets wat het voorstellingsvermogen te boven gaat.

 

 

Ook interesse in een dergelijke gastles op uw school? Wij zijn zeker bereid mee te denken over de mogelijkheden. Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met u op: info@remnants.nl

De foto’s van de gastles zijn gemaakt door André van Voorst.

De essays, zijn geschreven door de RSG-leerlingen Emma Abbink, Jasper Dijkstra en Lieke Koeman

Emma Abbink

Jasper Dijkstra

Lieke Koeman