De vergeten Lenin van Alūksne

Het vergeten hoofd van Lenin • Het Oostblokboek

Wij hebben in oktober 2014 een gastbijdrage geleverd aan de website van het ‘Oostblokboek.’ Het artikel gaat over een vergeten beeldhouwwerk die het hoofd van Lenin representeert zoals wij die aantroffen op een voormalige raketbasis in het noordoosten van Letland. Het verhaal over hoe dit manshoge beeld hier terecht is gekomen, midden op een lanceerplatform van een SS-4 kernraket, is beschreven in dit korte artikel.

LV-2013_Zelt

 

Het Oostblokboek is een historische reisgids en uniek leesboek bomvol verhalen over het voormalige Oostblok. In woord en beeld ontdekt de lezer wat er nog over is van het communisme in Oost-Europa. Gefotografeerd door topfotografen en geschreven door journalisten, historici en schrijvers die daar wonen, werken of vaak komen.

Het resultaat, het onlangs verschenen ‘Oostblokboek,’ is een prachtige uitgave met tal van verhalen over de Communistische erfenis in Oost-Europa geworden. De besproken locaties en onderwerpen uit het boek moeten prachtige reisbestemmingen voor de avontuurlijk ingestelde Oostblokreiziger zijn. En daarmee sluit het mooi aan bij ons project.

Immers, de vele basissen die wij bezoeken, waar tijdens de Koude Oorlog kernraketten stonden opgesteld, zijn vandaag de dag verlaten en gewoon te bezoeken zoals wij ook doen in het kader van dit project. Volg dit project op deze website en u krijgt de locaties aangereikt zodat u ze op eigen gelegenheid kan bezoeken nadien. Of u blijft in Nederland en wacht tot ons eigen Oostblokboek van dit specifieke onderwerp is verschenen….

Voor nu, de winter aanstaande, is het Oostblokboek een prettige appetizer, aanrader!

Het artikel is ook na te lezen op de website van dit mooie initiatief: http://www.oostblokboek.nl/het-vergeten-hoofd-van-lenin/

Website van het ‘Oostblokboek:’  http://www.oostblokboek.nl/