Dankzij Sem…

Gistermiddag werd tijdens het Internationale Unseen fotofestival op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam het boek ‘Dankzij Sem’ – ‘Nederlandse fotografie projecten 2000-2015 gesteund door de Stichting Sem Presser Archief’ gepresenteerd. Dit kloeke boek (512 blz.) geeft een overzicht van alle documentair-fotografie projecten waar het fonds ‘stichting Sem Presser archief’ aan heeft bijgedragen. Waaronder ons project. In 2013 hebben wij een subsidie ontvangen van dit fonds om de uitvoering (de reizen) van ons project deels mogelijk te maken.

Blz. 459Sem Presser (1917-1986) is één van Neerlands bekendste naoorlogse persfotografen. Zijn enorme oeuvre en nalatenschap worden beheerd door de Stichting Sem Presser Archief, van waaruit wij een ondersteuningsbijdrage hebben ontvangen.

Maar de fondsuitkeringen van de stichting stoppen ermee. Vijftien jaar lang heeft deze stichting fondsen uitgekeerd aan (documentair) fotografen en aanverwante instellingen en activiteiten, maar inmiddels is de bodem van de kas in zicht en heeft de stichting noodgedwongen moeten besluiten de financiering van projecten te staken. Dat de financiële middelen eindig zouden zijn was bekend. Het was een bewuste keuze van het stichtingsbestuur om gedurende een afgebakende periode van 15 jaar de daarvoor gereserveerde middelen beschikbaar te stellen.

Dat daar nu een einde aan komt is enorm jammer, want deze stichting was een van de weinige fondsen die specifiek gericht was op documentair fotografie, de tak van de professionele fotografie waar ons project in is ingebed. Om deze periode van 15 jaar, waarbij in totaal 183 subsidies zijn verleend, goed af te sluiten zijn alle ondersteunde projecten geboekstaafd in dit mooie boek. Het is te bestellen via de uitgever Lecturis: http://www.lecturisbooks.nl/nl/webwinkel/dankzij-sem/92585 of via de reguliere boekhandel te bestellen voor de zwaar gesubsidieerde prijs van € 25,-

http://www.sempresser.nl/stichting/index.html

Blz. 460-461