De Koude Oorlog in Europa is anno 2015 weer terug op de voorpagina’s, al zijn de verschillen wezenlijk met de periode van de ‘klassieke’ Koude Oorlog toen Europa onder de nucleaire dreiging van de grootmachten gebukt ging.
Donderdag 5 februari zal Arnold een lezing houden over zijn documentair-fotografieproject ‘Remnants of Deterrence’- restanten van een nucleaire dreiging. Voor dit project reist hij, samen met fotograaf Martin Bruining, naar het landschap van de Koude Oorlog achter het voormalige IJzeren Gordijn. Ze bezoeken die plaatsen waar tijdens de Koude Oorlog de nucleaire dreiging van de Sovjet-Unie over West-Europa gestalte kreeg. De locaties waar de kernraketten stonden opgesteld met als doel West-Europa; toen hightech, Top Secret en afgesloten van de buitenwereld. Nu zijn deze geheimzinnige plaatsen, waarvan iedereen in West-Europa wist dat ze ér moesten zijn maar niemand wist waar en hoe deze eruit zagen, ontmanteld en verlaten.
Wat is het lot van deze schimmige plaatsen waar de kernwapens van de Sovjet-Unie stonden opgesteld? Dat is wat Pronk zich afvroeg en hij begon een historisch onderzoek naar de geschiedenis van deze raketbasissen. Er bleek een verborgen wereld schuil te gaan van duistere ondergrondse commandocentra en raketsilo’s. Samen met fotograaf Martin Bruining toog hij uiteindelijk naar de landen waar deze kernwapens stonden opgesteld: Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en de Baltische landen om deze vergeten plaatsen op te zoeken.
Het project is momenteel halverwege en daarmee is het nu een mooie gelegenheid voor een tussentijdse rapportage bij Jansen & de Feijter. Pronk vertelt over zijn reizen naar deze landen, het bezoeken van verlaten raketbasissen en de betekenis van deze kernwapens in de bredere context van de Koude Oorlog.
De lezing zal uit twee delen bestaan. Voor de pauze zal Pronk ingaan op het ontstaan van het project, wat het project beoogt, het historisch onderzoek die hem bracht tot in de CIA-archieven in Washington D.C. en de betekenis van deze massavernietigingswapens in de bredere context van de Koude Oorlog. Na een kort pauze zal aan de hand van de foto’s Martin Bruining een presentatie worden gegeven van het geschoten beeldmateriaal, waarin ruimte is voor interactie met het publiek.
Hopelijk tot dan!
Waar?
Boekhandel Jansen & de Feijter
Emmastraat 6
Velp
Wanneer?
Donderdag 5 februari 2015
Aanvang: 20.00
Wilt u hierbij aanwezig zijn?
Dan graag even een plaats reserveren via de website van Jansen & de Feijter: http://www.eenpassievoorboeken.nl/activiteiten/
Entree: € 3.50,-